Hozzávalók 1 gyümölcskenyérhez
| 150 g sült tök |
| 2 L-es tojás |
| 250 g cukrozatlan aszalványok, apróra kockázva (szilva, sárgabarack, gyömbér, tőzegáfonya, stb.) |
| 1 kezeletlen citrom reszelt héja |
| 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék |
| 100 ml kókusztej |
| 1 tk. vanília aroma |
| 60 g rizsliszt |
| 6-7 g sütőpor |
| csipet só |
A bór egy ultranyomelem, amely sokrétű szerepet játszik az anyagcsere megfelelő működésében. Tanulmányok bizonyítják, hogy nélkülözhetetlen a csontok növekedéséhez és a megfelelő csontsűrűséghez, nagymértékben javítja a sebgyógyulást, jótékony hatással van a szervezet ösztrogén-, tesztoszteron- és D-vitamin-felhasználására, fokozza a magnézium felszívódását és csökkenti a gyulladásos biomarkerek szintjét. Zöldségek, diófélék, hüvelyesek és gyümölcsök tartalmaznak bórt, különösen az aszalványok. Mindig cukrozatlan aszalványokat használok, hiszen természetes módon édesek, felesleges plusz cukorbevitelre pedig nincs szükségünk. A sütőtöktől álomszép narancs színű lesz a tészta, a különböző aszalt gyümölcsök pedig csodás mintákat ábrázolnak. Gyönyörűen mutat egy ünnepi asztalon.
A tököt felöntjük a kókusztej felével és botmixerrel pépesítjük. A kókusztej másik felét alaposan elkeverjük a tojással, a citromhéjjal és a vaníliával. A lisztet, a sütőport, a mézeskalács fűszert és a sót egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tököt, a tojást és az aszalványokat, és alaposan elkeverjük. Egy sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.